Iso kannanotto pienestä kaupungista


Matkustin ANTI-festivaalille ja Kuopioon vuonna 2012 esittääkseni Teresias-teokseni. Festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen oli aikaisemmin nähnyt teoksen Ljubljanassa, Sloveniassa. On aina upeaa tutustua uuteen maahan taiteellisen vaihdon kautta. Oli kohtaamisia ja keskusteluja suomalaisten ja toisten kansainvälisten taiteilijoiden kanssa ja yhteisiä muikkuaterioita ravintola Sampossa. Fyysisiä kohtaamisia hetkessä! Pidän siitä, että Kuopio ei ole iso kaupunki, vaan hyvin intiimi. Siellä ANTI voi sitouttaa yhteisöä ja osallistujia lämminhenkisesti. Se on todella ainutlaatuista.

Vuonna 2014, minut julistettiin ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittajaksi. Taiteilijat työskentelevät usein ilman minkäänlaisia huomionosoituksia tai tunnustuksia, joten tämä tunnustus tuntui todella hyvältä. Tulin nähdyksi kansainvälisessä valossa. Kansainvälinen raati arvioi työtäni. Kaikki tämä antoi uudenlaista näkyvyyttä työlleni ja loi sille uusia seuraajia ja verkostoja. Lisäksi taloudellinen tuki, joka mahdollisti praktiikkani pitkäjänteisen kehitystyön, oli todella merkityksellistä.

ANTI-festivaali asetti itsensä maailmankartalle perustaessaan maailman ainoan live art -palkinnon. En tiedä mitään vastaava live art -taiteilijoiden tukimuotoa. Palkinto luo mahdollisuuksia taiteilijoille ja ylläpitää näiden urakehitystä. Se, että tällainen radikaali teko tulee pienestä suomalaisesta kaupungista, on iso kannanotto.

Yhteistyöni ANTIn kanssa jatkui palkintoon liittyvän tilausteoksen tuotannolla vuonna 2015. Prosessi oli käännekohta työskentelyssäni: olin ajatellut paljon sosiaalisia ja poliittisia paineita, jotka määrittävät subjektiivisia käsityksiämme maailmasta ja halusin työni sitoutuvan suoraan todellisen maailman politiikkaan. The Powers That Be (260 kilometers) käsittelee Venäjän LGBTQI-vähemmistöjen kriisiä – sitä, että maassa ei käytännössä ole kansalaisoikeuksia. ANTI-päällikkö Elisa Itkosen kautta sain yhteyden suomalaisiin aktivisteihin, jotka työskentelevät auttaakseen Venäjältä tulevia LGBTQI-pakolaisia. Yhdessä saimme luotua kaipaamaani dialogia todellisen maailman kanssa, ja teoksesta tuli enemmän kuin vertauskuvallinen - se todella purki epäkohtia.

The Powers That Be avasi minulle mahdollisuuden kehitellä paljon suurempia suunnitelmia. Esimerkiksi työssäni In Plain Sight (2020) kokosin yhteen 80 taiteilijaa, jotka toteuttivat paikkasidonnaisen teoksen vastustaakseen maahanmuuttajien vangitsemisia ja vangitsemiskäytäntöjä Yhdysvalloissa.

Aikamme on jännitteistä ja erilaiset epäkohdat kuten rotusyrjinnästä johtuva epäoikeudenmukaisuus ovat nousseet pintaan. Olemme myös toipumassa globaalista pandemiasta. On uskomattoman hienoa, että taideorganisaatiot kuten ANTI ovat löytäneet tapoja jatkaa toimintaansa kaiken tämän keskellä. Se on työtä kulttuurin eturintamassa. Kiitos tuesta globaalille taideyhteisölle ja taiteilijoiden työskentelyn mahdollistamisesta näinä hankalina aikoina, ANTI.

Kirjoitus pohjautuu Cassilsin videohaastatteluun ja se on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 ANTIZINE-julkaisussa. Cassils toimii vuoden 2023 Live Art Prize -juryn puheenjohtajana.